У оквиру Програма стручног усавршавања и почетне обуке у Центру за едукацију судија и јавних тужилаца у Републици Српској, 27.11.2017. године одржан је семинар Почетне обуке за приправнике на тему „Методологија израде пресуде у кривичном поступку“.Семинару је присуствовало око 70 приправника из судова и тужилаштава из цијеле Републике Српске.Едукатор је била предсједница Окружног суда у Бањој Луци, Марија Аничић-Згоњанин.

U Mostaru, u hotelu „Mepas“, održana je trodnevna edukacija edukatora na temu „Jačanje ombudsmana za ljudska prava u borbi protiv diskriminacije“, u periodu od 29.11.-1.12.2017.godine. Edukatori na ovom seminaru su bili Dženana Radončić, viša asistentica Pravnog fakulteta Univerziteta  u Zenici i Ivana Roagna, predavač, stručnjakinja Vijeća Evrope. Šesnaest učesnika, potecionalnih budućih edukatora na temu diskriminacije, su imali priliku da tokom ova tri dana edukacije, usvoje brojne vještine koje im mogu koristiti kao budućim edukatorima. Osim vještina, učesnici su detaljnije upoznati sa pojmom diskriminacije kao i sa sudskom praksom, kako na domaćim sudovima tako i na Evropskom sudu za ljudska prava.

SPECIJALISTIČKA OBUKA ZA TUŽIOCE

Organizovani i privredni kriminal, 15 - 16. novembar 2017., Bjelašnica

Na Bjelašnici, u hotelu „Bjelašnica“, u periodu od 15-16. novembra 2017. godine, održana je još jedna specijalistička obuka za tužioce iz oblasti organizovanog i privrednog kriminala. Radi se o specijalističkoj obuci koja je započeta još 2016. godine, koja se implementira kroz Projekat „Jačanje tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa“. Ovaj seminar pored ovog projekta podržao je i USAID Projekat pravosuđa u BiH.
Obuci su prisustvovali već unaprijed delegirani tužioci svih nivoa tužilaštava entiteta, Brčko distrikta BiH, i Tužilaštva BiH, dok su edukatori su bili: Oleg Čavka, tužilac Tužilaštva BiH, Tatjana Kosović, sudija Suda BiH i dr Stefan Trunk, viši javni tužilac, Dizburg, Njemačka.

10.novembra 2017.godina u organizaciji Ministarstva pravde u Vladi Republike Srpske i Javne ustanove Centra za edukaciju sudija i javnih tužilaca u Republici Srpskoj uz podršku Grupacije Svjetske banke i Ambasade Švajcarske u BiH, u Hotelu "San" u Laktašima, održan je okrugli sto za sudije i stečajne upravnike na temu "Sporazumno finansijsko restrukturiranje i restrukturiranje u sudskom postupku"

Na samom početku, prisutnim se obratila Dr Dragica Ristić, direktor Privredne komore Republike Srpske na temu "Sporazumno finansijsko restrukturiranje", dok je u nastavku, sudija Nedeljko Milijević, sudija Okružnog privrednog suda u Banjaluci, učesnike nešto više upoznao sa temom "Finansijsko i operativno restrukturiranje u sudskom postupku".

U drugom dijelu obuke, učesnicima su se obratili prof.dr Goran Radivojac, stečajni upravnik i revizor i dipl.ing. Aleksa Nježić, stečajni upravnik i procjenjitelj na temu "Praktična iskustva u restrukturiranju privrednih društava u sudskom postupku". 

Uskoro ćemo Vam putem naše web stranice dostaviti i opširan izvještaj i zaključke sa ovog okruglog stola.

U Centru za edukaciju sudija i javnih tužilaca u Republici Srpskoj 3.11.2017. godine održan je seminar iz upravno- pravne oblasti na temu „ Primjena člana 8a Zakona o privatizaciji državnog kapitala-upis prava svojine u knjigu uloženih ugovora“

Edukatori su bili sudije Vrhovnog suda Republike Srpske, sudija Smiljana Mrša koja je obradila temu Aktuelna sudska praksa Vrhovnog suda Republike Srpske u upravnom sporu u primjeni odredaba članova 324.,325. I 330. Zakona o Stvarnim pravima i sudija Edina Čupeljić praksa suda u upravnom sporu u primjeni člana 8a Zakona o privatizaciji državnog kapitala u preduzećima u vezi s odredbama članova 324. I 325.Zakona o stvarnim pravima RS.