Удружење тужилаца Федерације Босне и Херцеговине у сарадњи са Центром за едукацију судија и тужилаца Федерације БиХ и Центром за едукацију судија и јавних тужилаца Републике Српске, те уз подршку Високог судског и тужилачког савјета БиХ- Пројекат јачања тужилачких капацитета у систему кривичног правосуђа, Мисије OSCE-a у БиХ, OPDAT-a, USAID-овог пројекта „Правосуђе против корупције“, UNICEF-а, Међународног форума солидарности „EMMAUS“, Центра за истраживање криминалитета (CPRC), Атлантске иницијативе у БиХ, Савјета Европе, IOM, АIRE Центра из Лондона, ТRIAL International и других партнера, у Неуму је одржало XIV Стручно савјетовање тужилаца у БиХ у периоду од 21. до 24. септембра 2021. године. Савјетовање је одржано уз поштовање важећих епидемиолошких мјера и препорука, уз приложене документе учесника у виду негативног PCR теста, потврде о преболованом COVID-19 или потврде о вакцинацији.

Савјетовању је присуствовало око 150 (стотинупедесет) учесника које су чинили  тужиоци, судије, чланови Високог судског и тужилачког савјета БиХ, представници струковних удружења у правосуђу, представници полицијских агенција, чланови академске заједнице, те представници међународних организација. Такође, учешће на Савјетовању узели су и представници правосудне заједнице из региона. Разговарало се о билатералној сарадњи у интересу струке и јачања професионалног интегритета, те размјене искустава у вези методологије сузбијања свих облика криминалитета. Ово уједно представља важан корак за унапређење односа и развијању сарадње међу тужиоцима цијелог регоиона.

Савјетовање се ове године одвијало синхронизовано у шест панела. Фокус је стављен на борбу против корупције и организованог криминала високог нивоа, процесуирање предмета ратних злочина, борбу против трговине људима, дјецу у контакту са законом и сукобу са законом, разматрање правосудног одговора у случајевима силовања и сексуалног узнемиравања у правосуђу у БиХ, кривична дјела почињена из мржње, те изазове у провођењу финансијских истрага у борби против организованог криминала и корупције.