HELP godišnja mrežna konferencija

Centar za edukaciju sudija i javnih tužilaca Republike Srpske, prisustvovao je HELP (Human Rights Education for Legal Professionals) konferenciji projekta Savjeta Evrope, koja je ujedno bila 20toj godišnjica ovog projekta. HELP program Savjeta Evrope je glavna obrazovna platforma Savjeta Evrope o ljudskim pravima za sudije, tužioce, advokate, ali i druge članove profesionalne zajednice, koji sve više iskazuju interesovanje za pohađanje kurseva koji su dostupni na HELP platformi.

Godišnja mrežna konferencija HELP-a predstavlja forum za raspravu o načinima  poboljšanja obrazovanja o ljudskim pravima za pravne stručnjake, konkretnu primjenu evropskih standarda ljudskih prava na nacionalnom nivou te kako poboljšati saradnju između svih nacionalnih i međunarodnih institucija. Konačno, ova godišnja konferencija predstavlja priliku za raspravu o saradnji između HELP-a i partnerskih institucija, posebno o pokretanju HELP kurseva, kako u nacionalnom tako i u regionalnom formatu. Obrađene su mnoge značajne i aktuelne teme koje su od krucijalne važnosti za dalji napredak i formiranje novih HELP kurseva. Učesnici konferencije su predstavnici nacionalnih pravosudnih institucija za obuku sudija, tužilaca, advokati i svih pravnih stručnjaka iz zemalja članica Vijeća Europe i šire (regije južnog Mediterana i srednje Azije), kao i predstavnici HELP-ovih glavnih partnera na evropskom nivou.

Posljednjeg dana održan je četvrti sastanak Upravnog odbora HELP kursa za Zapadni Balkan, gdje se razgovaralo o dosadašnjim postignućima HELP kurseva, te su se iznosile ideje i prijedlozi na koji način se može doprinijeti još efektivnijem edukovanju predstavnika pravosudnih institucija u zemljama našeg regiona.

Published On: 4 Jula, 2024

Share This Story, Choose Your Platform!

Ranije objavljeno