У Тирани (Албанија) је од 24.–26. новембра 2022.године одржан Девети годишњи регионални форум о владавини права за Југоисточну Европу у организацији AIRE центра из Лондона и Civil Rights Defenders, а уз подршку Владе Уједињеног Краљевства и Шведске и Фондације Konrad Adenauer, са циљем да унаприједи промовисање и примјену Европске конвенције о људским правима на домаћем нивоу, да подстиче регионалну сарадњу у континуираном развоју владавине права и заштите људских права, те да пружи помоћ у процесу европских интеграција земаља у региону.

Девети регионални форум је био усредсређен на људска права у ванредним околностима и улогу правосуђа на основу Европске конвенције о људским правима.

На Форуму су учествовали позвани представници из Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Србије, Хрватске, Сјеверне Македоније и Косова.

Форум је окупио неке од садашњих и бивших судија Европског суда за људска права из региона, предсједнике и судије врховних и уставних судова из земаља региона, директоре националних центара за обуку носилаца правосудних функција и правосудних академија, као и омбудсмане и заступнике пред Европским судом за људска права из региона, представнике невладиних организација и истакнуте правне стручњаке, који су разговарали о бројним темама, укључујући судски и демократски надзор у ванредним околностима, о кључним поукама пандемије и кључним питањима која су отворена на националном нивоу током ванредних околности, као и властитом искуству са ванредним мјерама током пандемије, те су идентификовали предмете у којима су морали да успоставе равнотежу између више права и да дају кључне поуке и најбоље праксе које су примјењивали током пандемије.

Испред Центра за едукацију судија и јавних тужилаца у Републици Српској, у раду овогодишњег деветог регионалног форума је учествовао директор Центра.