Savjetovanje_Bijeljina_2022.jpg

Udruženje sudija Republike Srpske, u saradnji sa Udruženjem sudija Bosne i Hercegovine, Udruženjem sudija/sudaca Federacije Bosne i Hercegovine, Centrima za edukaciju sudija i (javnih) tužilaca Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, Advokatskim komorama Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, te Pravosudnom komisijom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, organizovalo je V Savjetovanje iz prekršajnopravne oblasti, pod radnim nazivom „Uporedna analiza prekršajnog zakonodavstva u BiH i regiji“. Savjetovanje je organizovano u etno selu “Stanišići“ pored Bijeljine, u periodu od 24. do 26. maja 2022. godine.

Nakon uvodnog obraćanja g. Milenka Milekića, predsjednika Upravnog odbora Udruženja sudija Republike Srpske, g. Arbena Murtezića, direktora JU Centar za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji Bosne i Hercegovine, g. Zorana Džide, predsjednika Okružnog suda u Bijeljini i g. Dragoslava Erdelića, sudije Okružnog suda u Bijeljini i predsjednika organizacionog odbora Savjetovanja, otpočeo je radni dio.

Radni dio Savjetovanja je bio podijeljen u četiri sesije u okviru kojih je izloženo mnoštvo tema iz prekršajnopravne oblasti, a izlagači su bili eminentni stručnjaci iz Bosne i Hercegovine, i zamalja iz regiona među kojima su predsjednici sudova, zamjenici javnih tužilaca, sudije, javni tužioci, sudski vještaci i profesori.

Savjetovanju je prisustvovalo oko 140 učesnika iz reda nosilaca pravosudnih funkcija, advokata, predstavnika ministarstava pravde te drugih pravnih profesionalaca iz cijele BiH. Centar za edukaciju sudija i javnih tužilaca u RS je i ove godine, kao jedan od suorganizatora Savjetovanja, u okviru svojih prava i obaveza, pružio podršku što uspješnijoj organizaciji i održavanju ovog Savjetovanja, koje ima tendenciju da preraste u tradicionalno.