Идентификација и истрага случајева трговине људима у сврху присилног рада у Босни и Херцеговини

Центар за едукацију судија и јавних тужилаца у РС је, у оквиру заједничке активности са Центром за едукацију судија у ФБиХ и Министарством безбједности БиХ а уз подршку UNODC-а и Министарства вањских послова С.А.Д.-а, и ове године организовао наставак мултисекторске обуке на тему: Идентификација и истрага случајева трговине људима у сврху присилног рада у Босни и Херцеговини, намијењен судијама, тужиоцима и представницима полицијских агенција за спровођење закона у БиХ.

Обуке су одржане у периоду од 27. до 29. октобра 2020. године у првом термину и од 10. до 12. новембра 2020. године у другом термину, у хотелу „Термаг“ на Јахорини, а складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом i уз придржавање епидемиолошкихмјера и препорука, како би се обезбједила сигурност свих учесника. Излагачи наведених обука су били еминентни стручњаци из области трговине људима и то гђа Сена Узуновић, тужилац Тужилаштва БиХ, г. Самир Ризво, Државни координатор за борбу против трговине људима и илегалне миграције у БиХ, проф. др Елдан Мујановић, Факултет за криминалистику, криминологију и сигурносне студије Универзитета у Сарајеву, гђа Гордана Миловић, Инспекторат рада Републике Српске и г. Давор Рауш, представник UNODC-a.

Учесницима је, у склопу радног материјала, подијељен Водич за инспекторе рада у откривању и идентификацији жртава трговине људима у сврху радне експлоатације, израђен у оквиру пројекта CPRC-а, подржаном од стране Америчке амбасаде у Сарајеву и Зборник судских предмета о питањима доказивања у предметима трговине људима, израђен од стране UNODC-a.