Centar za edukaciju sudija i javnih tužilaca u Republici Srpskoj je, u okviru zajedničke aktivnosti sa Centrom za edukaciju sudija i tužilaca u FBiH a podržane od strane USAID-ovog projekta „Pravosuđe protiv korupcije“, organizovao pet dvodnevnih radionica na temu upravljanja i radom u vrijeme krize i neizvjesnosti prvenstveno namijenjenih rukovodiocama pravosudnih institucija u BiH, ali i svim ostalim zainteresovanim sudijama i tužiocima. Povod za organizaciju radionica jesu upravo okolnosti uzrokovane pandemijom COVID-19, kao i stepen neizvjesnosti u pogledu budućeg razvoja situacije koji su doveli do značajnih promjena u organizaciji rada i načinu izvršenja poslova i zadataka u pravosuđu, kao i ostalim segmentima društva. U novim specifičnim okolnostima, rukovodioci u pravosudnim institucijama, sudije i tužioci su se suočili sa novim izazovima u oblasti rukovođenja i osiguranja efikasnosti u radu na predmetima.

Radionice su održane 15, 16, 24, 25, 29. i 30. juna, te 9, 10, 14. i 15. jula, putem Cisco Webex platforme, za sljedeće konkretne teme:

  1. 1.Kako voditi tim neposredno nakon krize i u vrijeme neizvjesnosti;
  2. 2.Uloga i posao rukovodioca (u vrijeme i nakon krize);
  3. 3.Kako održati motivaciju i povezanost tima;
  4. 4.Upravljanje stresom i emocijama,
  5. 5.Organizacija i samoorganizacija.

Radionice su provodili renomirani stručnjaci u ovoj oblasti i to mr. sc. Jadranka Delač Hrupelj, prof. Zrinka Hrupelj i mag. psih. Barbara Tkalčević, zaposlene u CREATIVA d.o.o. iz Zagreba, sa sjedištem i u Sarajevu.