''SLUČAJEVI STRANIH TERORISTIČKIH BORACA (FTF)''

BEČ, 15. – 18. decembra 2019.godine

U periodu od 15. - 18. decembra 2019.godine, u Beču – Bečki internacionalni centar (VIC), održana je trodnevna Regionalna radionica za Jugoistočnu Evropu na temu: '' Slučajevi stranih terorističkih boraca ''(FTF), koja je organizovana od strane odjela Kancelarije UN za drogu i kriminal (UNODC), za tužioce,  službenike bezbjedonosnih agencija i prestavnike nacionalnih institucija za obuku u pravosuđu zemalja Jugoistočne Evrope ( Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i Kosovo).

Radionicu je vodila gđa. Solongo Dolgor – Programski službenik u odjelu UN za prevenciju terorizma (UNODC).

Prvog dana radionice, učesnicima je predstavljen ''Priručnik za institucije za edukaciju sudija i tužilaca u Jugoistočnoj Evropi – Strani teroristički borci'', ažurirano izdanje za 2019.godinu.

U radionici su izlagali međunarodni stručnjaci za borbu protiv terorizma, a u radu radionica su, pored predstavnika nacionalnih institucija  za obuku u pravosuđu iz zemalja Jugoistočne Evrope, aktivno učestvovali i Tomislav Čavić – direktor Centra za edukaciju sudija i javnih tužilaca u Republici Srpskoj i Arben Murtezić – direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji BiH.

Cilj ove radionice je razmjena iskustasva i jačanje domaćih institucija čiji je domen rada suprostavljanje i vođenje istraga  za krivična djela terorizma, te pregled prijetnji i trendova u nastajanju koje se odnose na povratak i preseljenje  stranih terorističkih boraca u Jugoistočnu Evropu.