У оквиру Програма почетне обуке за новоименоване судије и јавне тужиоце за 2019. годину, у просторијама Центра за едукацију судија и јавних тужилаца у Републици Српској (ЦЕСТ у РС), дана 11. децембра 2019. године, одржан је семинар на тему „Представљање базе судских одлука ЦСД ВСТС-а и основе ЦМС/ТЦМС-а“.

Семинар је проведен у складу са утврђеним дневним редом, као и Препорукама Peer Review Европске комисије усвојеним од стране Високог судског и тужилачког савјета БиХ. Едукатори су били, испред ИКТ Одјела ВСТС-а БиХ, господин Драгиша Јокић, правни савјетник/аналитичар и госпођа Вилдана Башић, правник/аналитичар, те представници Центра за судску документацију ВСТС-а БиХ, и то: госпођа Шеила Брковић Имамовић, правни савјетник, госпођа Ермина Голош, виши правни савјетник за судску праксу и господин Харис Лихић, референт за судску документацију.

С обзиром на то да током сваке године ВСТС БиХ именује нове носиоце правосудних функција од којих неки прије тога нису никада радили у правосудним институцијама, те самим тим не посједују потребна знања о софтверу за аутоматско управљање предметима и бази судских одлука, постоји константна потреба да се ова лица едукују из области коришћења ЦМС/ТЦМС-а, као алата неопходног за управљање предметима.