У оквиру Програма почетне обуке за новоименоване судије и јавне тужиоце за 2019. годину, у просторијама Центра за едукацију судија и јавних тужилаца у Републици Српској (ЦЕСТ у РС), дана 19. новембра 2019. године, одржан је семинар на тему „Вјештина унакрсног испитивања у кривичном поступку“.

Едукатор је била госпођа Славица Матијаш, окружни јавни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бањалука, која је, у складу с Препорукама Peer Review-a Европске комисије усвојеним од стране Високог судског и тужилачког савјета БиХ, на почетку и на крају семинара извршила тестирање учесника путем анонимног теста на заокруживање одговора, како би се утврдило досадашње знање учесника о теми семинара и успјешност семинара у побољшању досадашњих знања.

Семинару је присуствовало 15 учесника из реда новоименованих судија и јавних тужилаца, јавних тужилаца и приправника из Републике Српске и Федерације БиХ.

На основу упоредне анализе резултата улазног и излазног тестирања учесника семинара, може се констатовати да је семинар допринио побољшању знања учесника о вјештинама унакрсног испитивања у кривичном поступку.