У Кејп Тауну – Јужноафричка Република,  је од 22. до 26. септембра 2019.године, у организацији Међународне организације за обуку у правосуђу (IOJT), одржана 9. Међународна Конференција националних институција за обуку у правосуђу, чија тема је била: ''Едукација у правосуђу: Кључ успјешне трансформације правосуђа''.

На Конференцији су учествовале делегације из националних организација за обуку у правосуђу из 59 земаља чланица ове организације из Европе, Азије, Африке, Сјеверне, Јужне Америке и Пацифика, са укупно  250 учесника, а по први пут на конференцији су биле присутне делегације из Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине, чије путовање је омогућено захваљујући  Амбасади САД у Босни и Херцеговини – Бироу за сарадњу агенција за провођење закона у борби против наркотика (INL), које је спонзорисало  трошкове путовања.

Испред Центра за едукацију судија и јавних тужилаца из Републике Српске су у раду Конференције учествовали: Томислав Чавић – Директор ЦЕСТ РС и Данијела Миловановић, судија Врховног суда РС и Миодраг Бајић, Републички јавни тужилац, –уједно чланови Управног одбора ЦЕСТ РС, а испред ЦЕСТ ФБиХ, учествовали су: Арбен Муртезић – Директор ЦЕСТ ФБиХ, Јозо Анђић и Смајо Шабић – судије и чланови Управног одбора ЦЕСТ-а ФБиХ.

Дана, 25. септембра, је одржана и Генерална скупштина ове Међународне организације, а коју чине представници националних организација, сталних чланица IOJT-a.  

На овом скупу је договорено аплицирање и пријем ЦЕСТ-а РС и ЦЕСТ-а ФБиХ, институција које се баве едукацијом у правосуђу Босне и Херцеговине, у пуноправно чланство ове мреже међународних организација за обуку у правосуђу.

Прије почетка Конференције, делегација из Босне и Херцеговине је била примљена као гост на Правном факултету  Универзитета у  граду Stellenbosschu, гдје се састала са професорима и менаџерима Правне клинике на овом факултету, гдје је разговарала о развоју курикулума и практичне обуке кандидата за будуће носиоце правосудних функција.