Центар за едукацију судија и јавних тужилаца у Републици Српској ( у даљем тексту: ЦЕСТ) је у сарадњи са Центром против кријумчарења уметнина ( у даљем тексту: ЦПКУ) и Центром за културу Тузла, а уз подршку Француске амбасаде у Босни и Херцеговини, организовао први пут семинар на тему „Илегална трговина умјетнинама у Босни и Херцеговини“.

Семинар  је одржан 11. априла 2019. године просторијама ЦЕСТ-а, док су едукатори били господин Ведран Алиџановић, тужилац Тужилаштва Тузланског кантона, господин Сенад Беговић, кустос и сарадник  ЦПКУ и госпођа Corinne Chartrelle, замјеник директора Централног уреда за борбу против илегалне трговине културним добрима – OCBC, Министарство унутрашнјих послова Републике Француске.

Поменути догађај је увећало и присуство Његове екселенције господина Guillaume Rousson-a, амбасадора Француске у Босни и Херцеговини који је том приликом потписао  Споразум о сарадњи ЦЕСТ-а и Француске амбасаде у Босни и Херцеговини, чиме ће бити омогућен долазак већег броја француских експерата који ће обучавати судије, јавне тужиоце, полицијске и остале органе у борби против кријумчарења умјетнинама.          

Амбасадор је истакао да се Француска темом илегалне трговине умјетнинама бави више деценија, те је изразио задовољство што је семинар у вези са овом темом први пут организован и у Републици Српској. 

„Ријеч је о хиљадама умјетнина које су у Босни и Херцеговини последњих двадесет година нестале, а проблем је што не постоји национална база која ће показати тачан број“, рекао је Џенан Јусуфовић, предсједник Центра против кријумчарења умјетнина. Он је напоменуо да велики проблем у Босни и Херцеговини тренутно представља илегална трговина археолошким ископинама.

Догађај је пропраћен од стране многобројних медија у Босни и Херцеговини.