У оквиру Програма почетне обуке за новоименоване судије и јавне тужиоце за 2019-у годину, у просторијама Центра за едукацију судија и јавних тужилаца у Републици Српској (у даљем тексту: „ЦЕСТ“), 18. априла 2019. године, одржан је семинар на тему „Радње доказивања и законитост доказа“.

Едукатор је био мр Светозар Бајић, судија Основног суда у Бањалуци, који је, у складу са Препорукама Peer Review-a Европске комисије усвојеним од стране Високог судског и тужилачког савјета БиХ, на почетку и на крају семинара извршио тестирање учесника путем анонимног теста на заокруживање одговора, како би се утврдило досадашње знање учесника о теми семинара и успјешност семинара у побољшању досадашњих знања.

Семинару је приступило 35 учесника из реда новоименованих судија и јавних тужилаца, судија и јавних тужилаца, стручних сарадника, те судијских приправника из Републике Српске.

Циљ овог семинара је да се инститиути радње доказивања и законитост доказа вишестрано приближе полазницима семинара, и то у свим фазама кривичног поступка, као и унапређење стандарда у кривичном поступку и избјегавање неправилности које се, у вези са овим институтима, јављају у пракси.

Семинар је, од стране учесника, оцијењен највишим оцјенама, а успјеху семинара је, нарочито, допринио едукатор који је својим садржајним и занимљивим предавањем, све вријеме, одржавао заинтересованост и пажњу учесника. Током семинара вођена је квалитетна дискусија, а учесници су имали прилику да изнесу све недоумице и проблеме с којима се сусрећу у пракси.