U Trebinju je u perodu 19. – 20. aprila 2019.godine održan IX Međunarodna naučno stručna konferencija krivičara iz regiona, u organizaciji Ministarstva pravde Republike Srpske, Grada Trebinja, Srpskog udruženja za krivičnopravnu teoriju i praksu Srbije i Centra za edukaciju sudija i javnih tužilaca u Republici Srpskoj, pod nazivom: ''KAZNENA POLITIKA I PREVENCIJA KRIMINALITETA.

Ovaj svojevrstan naučni skup je okupio preko 50 prijavljenih učesnika iz akademske zajednice, kao i iz pravosudnih institucija a izlagači na utvrđene teme po programu rada su bili eminentni profesori sa pravnih fakulteta u BiH, iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore, kao i ugledne sudije iz najviših sudova u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.

Na početku konferencije, ispred organizacionog odbora, učesnike su pozdravili: akademik prof. dr Stanko Bejatović, akademik prof. dr Miodrag Simović, akademik prof. dr Vitomir Popović, prof. dr Ljubinko Mitrović, kao i Direktor CEST RS Tomislav Čavić, koji je u pozdravnom obraćanju pozdravio učesnike ovogodišnje konferencije i istakao da je značaj i važnost ovog naučnog skupa postao prepoznatljiv u Republici Srpskoj i regionu, zbog čega iz godine u godinu okuplja sve veći broj učesnika i zbog čega ga je Centar za edukaciju sudija i javnih tužilaca u Republici uvrstio, kao edukativnu aktivnost, u godišnji Program stručnog usavršavanja sudija i javnih tužilaca u Republici Srpskoj.

Posebno je naglasio da ovo, već tradicionalno savjetovanje, je od velikog značaja za razvoj pravne misli, pravne prakse i za stručno usavršavanje sudija i javnih tužilaca koji se bave krivičnim pravom, a što potvrđuje i sam naziv ove naučne Konferencije, kao i veliki broj izabranih stručnih radova koje su pripremili uvaženi profesori krivičnog prava, a koji su uvršteni u Program rada ove dvodnevne Konferencije i objavljeni u štampanom Zborniku radova.

Na Konferenciji je učestvovalo 12 nosilaca pravosudnih funkcija (sudija i tužilaca) iz Republike Srpske.