У периоду од 09. до 17. фебруара 2019. године, у организацији Канцеларије за развој, помоћ и едукацију тужилаштава у прекоморским земљама у БиХ (ОПДАТ) при Министарству правде Сједињених Америчких Држава (ДОЈ) реализована је студијска посјета престоници САД-а, граду Вашингтону, те универзитетском центру Јужне Каролине, граду Колумбија. Делегацију из БиХ сачињавали су представници Центра за едукацију судија и јавних тужилаца Републике Српске, и то: Томислав Чавић, директор ЦЕСТ-а РС, Мила Чолић, начелник Сектора за стручно усавршавање у ЦЕСТ-у РС, Јелена Мајсторовић, начелник Сектора за почетну обуку у ЦЕСТ-у РС, те чланови Управног одбора ЦЕСТ-а РС Горјана Попадић, судија Врховног суда РС и Миленко Милекић, предсједник Основног суда у Бањалуци, као и представници Центра за едукацију судија и тужилаца Федерације Босне и Херцеговине, и то: Арбен Муртезић, директор ЦЕСТ-а ФБиХ, Адела Чомић, виши стручни сарадник у ЦЕСТ-у Ф БиХ, Алмир Табаковић, стручни савјетник у ЦЕСТ-у Ф БиХ, те чланови Управног одбора ЦЕСТ-а Ф БиХ Зденко Ковач, главни кантонални тужилац Кантроналног тужилаштва Херцеговачко-неретванског кантона и Аладин Бајрић, судија Основног суда у Бихаћу.

Током боравка у Вашингтону, а према програму организатора ове студијске посјете, делегација из БиХ је имала прилику да обиђе и активно учествује у разговорима са одабраним представницима Стејт департмента/ Министарство вањских послова САД-а, затим Савезног правосудног центра за едукацију судија, те Канцеларије за развој, помоћ и едукацију тужилаштава у прекоморским земљама у САД-у, кривично одјељење.

Други дио ове студијске посјете је реализован кроз тродневна предавања организована од стране Канцеларије за правну едукацију и Националоног центра за обуку тужилаца у граду Колумбија, Јужна Каролина.

Студијска посјета САД-у је имала за циљ да се међусобно употпуне знања која се тичу организације и начина рада Центара за едукацију судија и тужилаца у БиХ и САД-у, указивање на слабости процеса организовања и провођења едукативне активности Центара и изналажење начина за њихово превазилажење, као и стварање добре основе за остваривање потенцијалне будуће сарадње Центара у БиХ и САД-у.

Кроз многобројне презентације, дијалоге и интерактивне дискусије са представницима посјећених институција САД-а, првенствено са директорицом Савезног правосудног центра у Вашингтону, госпођом Миром Гур-Арие, директорицом Канцеларије за развој, помоћ и едукацију тужилаштава у прекоморским земљама при Министарству правде САД-а, госпођом Фаyе С. Ехренстам, те помоћником директора Националног центра за обуку тужилаца у Колумбији, господином Ј. П. Мораном, те другим истакнутим правним стручњацима из ове области, делегација из БиХ је успјешно реализовала задате циљеве ове студијске посјете.