У оквиру Програма почетне обуке за новоименоване судије и јавне тужиоце за 2018. годину, у просторијама Центра за едукацију судија и јавних тужилаца у Републици Српској, дана 03. децембра 2018. године, одржан је семинар на тему „ЦМС/ТЦМС – Почетна екукација ЦМС/ТЦМС корисника који се први пут именују на неку од правосудних функција.

Едукатори семинара су били Драгиша Јокић и Ахмед Ахметовић, правни савјетници/аналитичари ВСТС БиХ, а семинару је присуствовало девет (9) учесника.

Семинар је проведен у складу са утврђеним дневним редом, као и Препорукама Peer Review Европске комисије усвојеним од стране Високог судског и тужилачког савјета БиХ. Господин Драгиша Јокић је, у првом дијелу излагања, присутним учесницима указао на улогу и мјесто Система за аутоматско управљање предметима (ЦМС/ТЦМС) у судовима и тужилаштвима у оквиру процесуирања предмета, правни оквир којим је регулисан рад у ЦМС/ТЦМС-у, начин додјеле предмета судијама и тужиоцима, означење предмета у судовима и тужилаштвима, као и прецизнији начин коришћења команди које су корисицима ЦМС/ТЦМС система на располагању.

Други дио излагања господина Драгише Јокића је био усмјерен на упознавање полазника и са другим могућностима ЦМС/ТЦМС система, а који се односе на масовну промјену датума евиденције предмета, промјену статуса докумената/предмета, формирања ЦМС/ТЦМС извјештаја, уз посебан осврт на Хелп портал правосудног информационог система и предности које исти пружа приликом коришћења.