Центар за едукацију судија и јавних тужилаца у Републици Српској је у оквиру Програма стручног усавршавања и почетне обуке за 2018. годину, организовао семинар у оквиру заједничког трогодишњег регионалног програма Европске уније и Савјета Европе - ЈУФРЕX „Јачање правосудне експертизе о слободи изражавања и медија у Југоисточној Европи“ на тему „Право на слободу изражавања – члан 10 Европске конвенције о људским правима и основним слободама“.

Семинар је одржан 15. и 16. новембра 2018. године у хотелу „Кардиал“ у Теслићу, док су едукатори семинара били домаћи и међународни цертификовани едукатори ЈУФРЕX-а из области права на слободу изражавања,а то су господин Амир Капетановић, судија Окружног суда у Бањалуци, госпођа Сања Тадић- Стојисављевић, окружни јавни тужилац Окружног јавног тужилаштва у Бањалуци и госпођа Сандра Бенчић, правница из Загреба, Семинару је присуствовало укупно 25 учесника из реда судија и јавних тужилаца из судова и јавних тужилаштава широм Републике Српске, представници ЦЕСТ-а у РС и координатор JUFREX-а у БиХ, госпођа Вања Ибрахимбеговић Тихак.

Слобода изражавања и слобода медија представљају кључне аспекте развоја демократског друштва у БиХ, те је развој стандарда у овој области битан аспект у процесу приступања БиХ Европској унији. Семинар је од стране учесника оцијењен највишом оцјеном, те су поред едукатора, успјешности семинара допринијели и учесници који су све вријеме узимали активно учешће, те износили своје ставове и примјере из праксе.