RADIONICA U ORGANIZACIJI SAVJETA EVROPE (iPROCEEDS)

 U Sarajevu je dana 21. i 22. marta 2018.godine održana Radionica na temu ''Online finansijske prevare i prevare putem kreditnih kartica'' u organizaciji Kancelarije za kompjuterski kriminal Savjeta Evrope, projekat i PROCEEDS, u kojoj su učestvovali: istražitelji iz jedinica za sajber kriminal, finansijski istražitelji, finansijsko-obavještajni specijalisti, tužioci Tužilaštva BiH i predstavnici bankarskog sektora u BiH ( iz 14 banaka).

Ispred Centra za edukaciju sudija i javnih tužilaca u Republici Srpskoj je pozvan i u radu radionice je učestvovao Tomislav Čavić, direktor Centra.

Izlagači su bili eksperti koji rade i imaju veliko iskustvo na predmetima otkrivanja i borbe protiv sajber, odnosno kibernetičkog kriminala iz Velike Britanije, Njemačke, Rumunije i Slovenije.

Radionica je imala za cilj da poveća svijest o trenutnim prijetnjama, različitim trendovima i tipologijama ilegalnih tokova novca na internetu, online finansijskih prevara i prevara putem kreditnih kartica, uključujući Bussines email compromise /CEO prevare, prevare e-trgovine, online iznuđivanje, prevare putem kreditnih kartica i skimming bankomata, kao i trenutne izazove kriminalne upotrebe virtualne valute –bitcoins na Darknet tržištu, kao i diskusiju o finansijskim istragama prihoda od online kriminala, pošto je poslednjih godina u svijetu zabilježen trend stalnog povećanja CEO prevara, online kriminalu koji pogađa preduzeća i banke u svim oblicima i državnog i privatnog sektora.

Istaknuto je da je plaćanje kreditnim karticama danas u svijetu predstavlja veoma popularan način plaćanja i stoga je glavna meta za kriminalce, zbog čega su online finansijske prevare i prevare kreditnim karticama ( krivotvorenim ili kompromitovanim), najveće profitabilne kriminalne aktivnosti i generisanje prihoda je njihova glavna svrha, sa desetinama hiljada žrtava i bilionskim gubicima širom svjeta.

U radu radionice je urađena studija nekoliko slučajeva iz prakse, a učesnici radionice su upoznati sa nacionalnim pravnim okvirom za finansijske istrage online prihoda od ove vrste kriminala, kao i sa pregledom online finansijskih prevara i prevara putem kreditnih kartica u BiH.