U periodu od 18-21.oktobra 2017. Godine na Jahorini je održano XII Savejtovanje iz oblasti građanskog prava u organizaciji Udruženja sudija Republike Srpske, Centra za edukaciju sudija i javnih tužilaca Republike Srpske i Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine, na temu: „Aktuelna pitanja iz oblasti građanskog prava u Bosni i Hercegovini, teorija/praksa“.

Savjetovanje je okupilo preko 500 učesnika, a izlagači na utvrđene teme po programu rada su bili eminentni profesori sa pravnih fakulteta u BiH i Srbiji, Ombudsmen za ljudska prava u BiH i ugledne sudije sudova u BiH.

Tom prilikom, Tomislav Čavić, Direktor Centra za edukaciju sudija i javnih tužilaca u Republici Srpskoj, je istakao da je značaj i važnost ovog Savjetovanja postao prepoznatljiv u BiH i regionu, zbog čega iz godine u godinu okuplja sve veći broj učesnika, pravnika iz raznih oblasti prava.

Ovo već tradicionalno Savjetovanje je od velikog značaja za razvoj pravne misli i stručnu edukaciju sudija koji se bave građanskim pravom, što su prepoznali i oba Centra za edukaciju sudija i javnih tužilaca u BiH i ovo Savjetovanje uvrstili u svoj godišnji Program stručnog usavršavanja sudija i tužilaca.